Nationaal Landschap
Het coulisselandschap van elzensingels, houtwallen en pingoruines in het Nationaal landschap Noarlike Fryske Wâlden is misschien wel het best bewaarde geheim van Fryslân. Tijdens de Swaddekuier zult u dan ook uw ogen uitkijken. Tenminste, als u tijdens het wandelen goed let op het rijke karakter van het landschap en de unieke flora en fauna.
Kleinschalig Landschap
Het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden kenmerkt zich door besloten weilanden omzoomd met bomen en struiken, met hier en daar een verassende doorkijk. In het gebied liggen een aantal eeuwenoude dorpen waarvan de meeste zijn ontstaan in de vroege middeleeuwen. De mensen in het gebied zijn altijd een eigen weg gegaan en hebben dingen gedaan die typerend zijn voor het gebied. Ze zijn trots op hun landschap van houtwallen, elzensingels en pingoruïnes. Dit heeft ertoe geleid dat veel van deze landschapselementen in het gebied zijn behouden. De elzensingels en houtwallen zijn in de middeleeuwen aangelegd als bescherming tegen de wind en bodemerosie, maar ook als afbakening voor het vee. Het landschap is sinds het ontstaan in de middeleeuwen praktisch onveranderd.
Mieden
De lager gelegen gebieden zijn de Mieden, de vroegere hooilanden. De Mieden liggen hoofdzakelijk rond het gebied dat aangemerkt is als Nationaal Landschap. Deze gebieden kenmerken zich door een rijke vegetatie van weidebloemen en kruidachtige planten. Het zijn open gebieden waar weidevogels zoals de kievit, grutto, tureluur en wulp jaarlijks broeden. Een ander landschappelijk element zijn de vele pingoruïnes. Het zijn overblijfselen uit de
Weichsel-ijstijd. Ze ontstonden doordat duizenden jaren achtereen opborrelend grondwater onder het oppervlakte lenzen vormde. Door een proces van het bevriezen en ontdooien van de ijslenzen gedurende lange tijd werden de lenzen steeds groter. Toen ongeveer 15.000 jaar geleden een warmere periode aanbrak smolten de grote ijslenzen en lieten overal in het gebied kleine meertjes achter. Die meertjes zijn de pingoruïnes en zij gelden als de pareltjes van het Nationaal Landschap.